Auringon UV-säteily
Auringonvalosta tuleva ultraviolettisäteily aiheuttaa ihmisen ihosoluissa DNA-vaurioita, jotka käynnistävät ihon pigmenttituotannon eli ruskettumisen.Auringon haitallinen ultraviolettisäteilymäärä ilmoitetaan UV-indeksiluvulla.
Iho tarvitsee suojaa ultraviolettisäteilyltä, kun UV-indeksin arvo on kolme tai korkeampi. Suomessa aurinkoista aikaa on enemmän kesäisin kuin talvisin.
UV-indeksiarvo ylittyy eteläisessä Suomessa touko-elokuussa, jolloin iho tulee suojata auringolta.
UV-säteily vaurioittaa ihosoluja ja lisää tätä kautta ihosyövän riskiä. Liiallinen auringossa oleskelu myös vanhentaa ihoa.
UV-säteilystä on kuitenkin myös hyötyä: sitä voidaan käyttää esimerkiksi tiettyjen ihosairauksien, kuten vaikean atooppisen ihottuman tai psoriasiksen hoidossa.
Valohoidonteho perustuu ainakin osittain UV-säteilyn ihotulehdusta hillitsevään vaikutukseen. Lisäksi auringon valo aktivoi elimistön omaaD-vitamiinintuotantoa. D3-vitamiinin tuotantoon riittää 15 minuutin päivittäinen oleskelu auringossa.
UV-säteily on yleisnimitys kaikelle auringon säteilylle. Auringon ultraviolettisäteilystä suurin osa on UVA-säteilyä. UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon kuin UVB-säteily ja voi näin aiheuttaa pahojakin vaurioita. UVA-säteily läpäisee myös lasin, joten ultraviolettisäteilylle voi altistua esimerkiksi automatkalla tai sisällä ikkunan ääressä oleskellessa.
UVB-säteily on sen sijaan lyhytaaltoisempaa kuin UVA-säteily. Se vaikuttaa ihon pintaosiin ja aiheuttaa ihon punoituksen. Tavallinen ikkunalasi suodattaa UVB-säteilyn.
UVC-säteily on kaikesta ultraviolettisäteilystä lyhytaaltoisinta ultraviolettisäteilyä. UVC-säteily ei siirry auringosta ilmakehään eikä siten vaikuta ihmiseen.
SPF-suojakertoimet
SPF-suojakerroin osoittaa suojatehon auringon polttavia UVB-säteitä vastaan. Esimerkiksi SPF 30 suojaa ihoa noin 97 %:lta ja SPF 15 noin 93 %:lta UVB-säteistä.
SPF-suojateho toteutuu kunnolla, kun voidetta käytetään määrällisesti riittävästi ja sitä levitetään muutaman tunnin välein. Huolella käytetty SPF 15 saattaa suojata ihoa jopa paremmin kuin liian vähän tai harvoin levitetty SPF 30.
SPF-voide ei automaattisesti suojaa ihoa IR-säteiltä ja näkyvältä valolta, sillä SPF ehkäisee lähinnä vain UVB-säteiden aallonpituutta pääsemästä ihoon. Jos aurinkovoiteessa on mukana myös antioksidantteja, sillä on edellytykset lievittää näkyvän valon ja IR-säteiden aiheuttamaa oksidatiivista stressiä.
Epäorgaaniset eli fysikaaliset suojat viittaavat samaan asiaan ja niitä on vain kaksi: titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Aikaisemmin fysikaalisten suotimien kidekoko oli melko iso, minkä huomasi ihon pintaan jäävästä valkoisuudesta. Nykyään iholle jää vain lähes läpinäkyvä pinta, joka taittaa erilaisia sädetyyppejä poispäin ihosta.
Epäorgaaniset filtterit alkavat suojata ihoa lähes heti levittämisen jälkeen.
Orgaaniset aurinkosuoja-aineet valmistetaan kemiallisesti. Toisin kuin fysikaaliset filtterit, ne imevät säteitä itseensä, jolloin ne eivät pääse vaurioittamaan ihoa. Kemialliset filtterit ovat iholla täysin huomaamattomia, mutta niihin liittyy suurempi ihoreaktioriski kuin fysikaalisiin kertoimiin.
Orgaaniset filtterit vaativat noin 20 minuuttia, ennen kuin niiden suojateho on pakkauksessa ilmoitetun numeron mukainen.
Environ-aurinkotuotteissa painotetaan epäorgaanisia filttereitä, joita tuetaan huolella valituilla, orgaanisilla suojatekijöillä.
Environin RAD spf15 aurinkosuoja.
• REFLECT: heijasta haitalliset UV-säteet iholta.
• ABSORB: neutralisoi UV-säteet, jotka onnistuvat pääsemään iholle.
• DEFEND: puolustaudu ihossa syntyvien vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta.
Monet Environ voiteet sisältävät A-vitamiinin varastomuotoja eli estereitä eli retinyylipalmitaattia, retinyyliasetaattia ja retinyylipropionaattia. Niillä on kyky imeä itseensä UV-säteitä, ennen kuin säteet pääsevät syvemmälle ihoon.
Jotta näin tapahtuu, A-vitamiiniestreiden pitoisuuden on oltava vähintään Environ AVST4-voiteen tasoa. Vaikka retinyyliestereitä ei luokitellakaan aurinkosuoja-aineeksi, Environin perustaja Dr Des Fernandesin mukaan tällaiset pitoisuudet antavat iholle noin SPF 20:a vastaavan suojan.
Jotta iho saa mahdollisimman kattavan suojan, Environ suosittelee sekä retinyyliestereitä sisältävien hoitovoiteiden että varsinaisten SPF-aurinkovoiteiden käyttöä. Molemmat niistä sisältävät myös antioksidantteja, mikä varmistaa, että iholla on optimaaliset edellytykset suojautua auringolta ja korjautua sen aiheuttamilta soluvaurioilta.
Mitä ihosairauksia UV-säteily pahentaa?
Auringonvalossa oleskellessa on hyvä huomioida, että joidenkin ihosairauksien oireet voivat pahentua UV-säteilyn vaikutuksesta. Tällaisia ihosairauksia ovat esimerkiksi punahukka,ruusufinni,herpesjavitiligo eli valkopälvi.